Ini Daftar Imam Ramadhan di Masjidil Haram dan Masjid Nabawi Tahun 2024

  • Bagikan
Syeikh Al Sudais

HARIAN BERKAT – Raja Salman bin Abdulaziz Al Saud telah menyetujui pengangkatan imam Shalat Tarawih dan Qiyamul Lail di Masjidil Haram Makkah dan Masjid Nabawi Madinah.

Kepala Urusan Agama Masjidil Haram dan Masjid Nabawi, Syeikh Dr. Abdul Rahman bin Abdulaziz Al-Sudais, mengumumkan daftar imam shalat Tarawih dan Qiyamul Lail di Masjidil Haram di Makkah, dan termasuk dirinya, Syeikh Maher Al-Muaiqly, Syeikh Abdullah Al-Juhani, dan Syeikh Bandar Balila yang akan memimpin jamaah di Masjidil Haram untuk shalat Tarawih pada malam tanggal 27 Ramadhan, Syeikh Dr. Abdullah Al-Juhani.

Baca Juga: Beginilah Cara Para Ulama Sambut Bulan Suci Ramadhan

Turut memimpin shalat Qiyamul Lail malam tanggal 27 Ramadhan di Masjidil Haram, Syeikh Dr. Abdullah Al-Juhani pada shalat pertama, dan Syeikh Abdul Rahman Al-Sudais pada shalat kedua.

Daftar imam shalat Tarawih lain di Masjid Nabawi adalah Syeikh Ali Al-Hudhaifi, Syeikh Abdul Mohsen Al-Qasim, Syeikh Salah Al-Badir, Syeikh Abdullah Al-Baijan, dan Syeikh Ahmed bin Talib bin Humaid.

Berdasarkan keterangan dari Syeikh As-Sudais, Tarawih pada malam Ramadhan 27 akan dipimpin oleh Syeikh Dr. Abdullah Al-Baijan dan Syeikh Dr. Abdul Mohsen. Al-Qasim Balila.

Sedangkan yang memimpin shalat Qiyamul Lail malam tanggal 27 Ramadhan di Masjid Nabawi, Syeikh Dr. Ali Al-Hudhaifi pada salam pertama, Syeikh Ahmed bin Talib bin Humaid pada salam kedua dan ketiga, serta Syeikh Salah Al -Badir di salam terakhir dengan shalat Shaf’ dan Witr.

Berikut daftar lengkap nama-nama imam Masjidil Haram dan Masjid Nabawi untuk bulan Ramadan 1445 H:

1. Syeikh Abdul Rahman Al-Sudais

2. Syeikh Abdullah Al-Juhani

3. Syeikh Maher Al-Muaiqly

4. Syeikh Bandar Balila

5. Syeikh Yasser bin Rasyid Al Dosari

  • Bagikan